Natuurkundigen die met de grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het CERN, op zoek zijn naar het mysterieuze Higgs-bosondeeltje denken de plaats te hebben gevonden waar het laatste puzzelstukje van de fundamentele fysica zich verschuilt.
Het Higgs-bosondeeltje is het veronderstelde, maar nooit waargenomen ontbrekende puzzelstuk van het Standaardmodel over de fundamentele aard van de materie. Volgens dit model verklaart het deeltje de massa van de andere deeltjes. De Brit Peter Higgs had in 1964 het bestaan van het deeltje dat zijn naam draagt vooropgesteld. Het vinden ervan zou een van de grootste wetenschappelijke sprongen voorwaarts zijn van de laatste 60 jaar.
Op zoek naar het puzzelstuk zijn in de 27 km lange cyclotron (LHC), 100 meter onder de Frans-Zwitserse grens ter hoogte van Genève, in 2011 zowat 400.000 miljard botsingen tussen afgevuurde protonen geregistreerd. De botsingen simuleerden de omstandigheden van een fractie van een seconde na de Big Bang.
De woordvoerders van de experimenten zeggen met iets meer dan 95 procent zekerheid een mogelijke Higgs-gebeurtenis te hebben waargenomen rond een massa van 125 gigaelektronenvolt (GeV). "We hebben een zeer klein venster geïsoleerd waar de massa van het Higgs-deeltje zich moet bevinden, en we hebben ook kandidaat-Higgs-gebeurtenissen gevonden op precies die plaats", zegt Nick Van Remortel.
"Alleen is het resultaat voor ons als wetenschappers nog niet overtuigend genoeg om een ontdekking te claimen. Om absoluut zeker te zijn, moeten we in 2012 nog meer gegevens vergaren."
Bron : Belga